pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (2024)

pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (1)Pulled pork is een BBQ klassieker die je zeker zelf eens bereid moet hebben. Het is niet alleen gruwelijk lekker en ook erg handig om een grote groep vrienden of familie te voeden.

Het is ook nog eens redelijk makkelijk om te maken. Zelfs in jouw eigen Weber Master-Touch ketelbarbecue. Wij hebben al onze tips en tricks op een rijtje gezet voor een heerlijke schaal met pulled pork.

Wat is pulled pork?

Pulled pork is langzaam gegaard varkensvlees. Door het langzame opwarmen zal het bindweefsel in de spieren afbreken waardoor het vlees mals wordt. Uiteindelijk wordt het zo mals dat je het met gemak uit elkaar kunt trekken.

In de Zuidelijke staten van de US of A is het gewoon om een heel varken te roken tot een berg zacht vlees maar in Nederland pakken we het iets bescheidener aan.

Op de over het algemeen kleinere barbecues bereiden wij enkel het vlees uit de schouder van het varken. Je kan procureur nemen dat meer richting de nek zit maar wij gebruiken graag de zogenaamde Boston Butt. Het is het bovenste deel van de varkensschouder en zo genoemd omdat het vanuit Boston in vaatjes, of een “butts”, vervoerd werd.

Dit deel van de schouder bevat wat ons betreft het lekkerste vlees van het varken vanwege de perfecte vet/vlees verhouding en door het vele collageen dat tijdens de bereiding omgezet wordt in heerlijke gelatine.

De Weber Master-Touch voorbereiden voor een low and slow bereiding

Jouw Weber Master-Touch ketelbarbecue kan bijna alles, dus ook low and slow. Dankzij de verstelbare ventilatieroosters kan je namelijk redelijk nauwkeurig de temperatuur instellen. Voor deze low and slow bereiding willen we de barbecue instellen op een keteltemperatuur tussen de 120 en 150ºC. Technisch gezien moeten we dit eigenlijk al een hot and fast methode noemen, maar we zullen nog steeds uren bezig zijn.

pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (2)We zetten de onderste en bovenste ventilatieroosters vol open en storten op ongeveer een derde van het kolenrooster een laag briketten. In het midden prop je een aanmaakwokkel of blokje en die steek je aan. Wat er nu gebeurt is dat je in het midden van de briketten een gloeiende kern krijgt. Deze methode wordt de Minion methode genoemd.

De gloeiende briketten zullen in de loop van de bereiding de koude briketten ernaast aansteken. Door de zuurstofstroom te knijpen kan je ervoor zorgen dat dit met beleid gaat.

pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (3)Het deel van het kolenrooster waar geen briketten liggen, sluiten we af met aluminiumfolie. Hierdoor zal de zuurstofstroom door de briketten geleid worden, waardoor het makkelijker wordt om de barbecue naar de perfecte keteltemperatuur te krijgen.

Op de folie zetten we een lekbak voor het vet uit het vlees. Dit vet wil je niet in je schone barbecue laten druipen, maar wil je ook bewaren om later het vlees verder in te garen.

Sluit nu het deksel en draai de thermometer in het deksel weg van de briketten. Wacht tot de temperatuur in de ketel ongeveer 20 graden onder de gewenste keteltemperatuur is en begin dan de zuurstoftoevoer te knijpen.

De onderste schuif zet je op de rookstand en de schuif in het deksel gaat bijna dicht. Sluit nooit de barbecue helemaal af. Zonder zuurstof krijg je een onvolledige verbranding waarbij bittere rookcomponenten vrijkomen die een onaangename smaak achterlaten op het vlees.

Het vlees voorbereiden voor pulled pork

Zoals gezegd gebruiken wij een Boston Butt. Dit deel wordt geleverd met een redelijk dikke laag vet die we voor een groot gedeelte verwijderen. We laten ongeveer een halve centimeter zitten.

pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (4)Daarna smeren we het vlees in met mosterd. De mosterd is de lijm waar we de dry rub aan laten plakken. Maak je geen zorgen, de pulled pork zal geen overheersende mosterdsmaak krijgen.

Onze dry rub bestaat uit:

  • 4 el rietsuiker
  • 2 el gerookte paprikapoeder
  • 1 el gerookt zeezout
  • 1 el grof gemalen zwarte peper
  • 1 el uiengranulaat
  • 2 tl knoflookgranulaat
  • 1 tl chiliepoeder

pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (5)Voor elke pond vlees gebruik je ongeveer 1 eetlepel van de dry rub. De mosterd, samen met de dry rub, de rook en het vet van het vlees, zullen een korst creëren die ze de bark noemen.

pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (6)Deze bark is erg donker en lijkt verbrand, maar is misschien wel het lekkerste deel van de pulled pork. Als pitmaster is het jouw recht om als eerste het grootste stuk bark van het vlees te trekken als je klaar bent.

Het rookhout plaatsen

De authentieke smaak van echte BBQ is de rook. Door het gebruik van verschillende soorten rooksmaak kan je de smaak van het vlees beïnvloeden. Deze keer gebruiken we Weber Hickory Houtblokjes. Hickory geeft het vlees een zware ietwat zoetige, baconachtige smaak die perfect past bij varkensvlees. Wil je een mildere rooksmaak dan kun je appel of kersenhout gebruiken.

pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (7)We leggen één blokje rookhout op de gloeiende briketten en 2 andere blokjes op volgorde ernaast. Zo kun je meerdere uren roken zonder dat je de barbecue hoeft te openen.

Het vlees mag op de barbecue

Wij gebruiken de Weber Master-Touch van 67 cm en die heeft genoeg ruimte voor wel twee of drie van dit soort stukken vlees. Deze keer roken we maar één Boston Butt, maar het is goed om te weten dat hoe meer vlees je kwijt kunt op het rooster, hoe stabieler je de temperatuur in de ketel kunt houden. Dat heeft te maken met de thermische massa van het vlees.

pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (8)Als het vlees zijn plekje heeft gekregen op het rooster dan steek je een kernthermometer in het midden van het vlees. Het steekt in deze fase van de bereiding niet zo heel nauw maar probeer een beetje in te schatten dat de punt van de thermometer ongeveer in het midden zit.

pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (9)

De Stall, het plateau of de zone en de Texas Crutch

We garen het vlees eerst tot een kerntemperatuur van ongeveer 60 tot 65 graden. Bij deze temperatuur begint het vocht in het vlees naar buiten gedreven te worden en te verdampen aan het oppervlak.

pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (10)Dit zorgt ervoor dat het vlees een hele poos niet verder warmer wordt. Denk aan het moment dat je gaat zweten bij het sporten. Als je dan in de wind gaat staan, dan krijg je het koud.

Deze fase noemen ze de Stall, het Plateau of de Zone en kan echt uren duren. De temperatuur in het vlees zal pas weer stijgen als er geen vocht meer naar buiten komt. Als je hier niet bekend mee bent dan ga je echt aan jezelf twijfelen als het vlees na vier uur nog steeds maar 65 graden is. Om deze fase te omzeilen, hebben ze tijdens BBQ-wedstrijden de Texas Crutch verzonnen.

pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (11)Met de Texas Crutch pak je het vlees in met aluminiumfolie als de bark zich heeft gevormd. Zo zal er geen zuurstof meer langs het vlees stromen, waardoor het dus ook niet afkoelt. Hierdoor zal de Stall aanzienlijk korter duren. Om het inpakken makkelijker te maken, plaatsen we het vlees in de lekbak die we op het kolenrooster hebben geplaatst.

Een bijkomend voordeel is dat het vet in de bak zorgt voor stoom in de verpakking die het vlees zal stoven waardoor de bereiding nog sneller zal gaan. Voor extra vocht gieten we een mix van half water, een kwart appelazijn en een kwart worcestersaus in de bak.

pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (12)De bak sluiten we strak af met aluminiumfolie en het pakket gaat terug in de barbecue. De thermometer steek je door de folie in het vlees en het deksel mag weer dicht. Nu laat je het vlees doorgaren tot een kerntemperatuur van ongeveer 93ºC.

Hoelang duurt het maken van pulled pork?

Het maken van goede pulled pork duurt lang. Het heet niet voor niets low and slow. Ook al hebben wij de temperatuur in de ketel richting de hoge kant, toch moet je nog steeds rekenen op drie kwartier tot een uur per pond vlees.

Deze Boston Butt van 3,5 kilo heeft in totaal ongeveer zes uur geduurd, exclusief het rusten.

Ga je pulled pork maken op de traditionele temperatuur van 110ºC dan kan je wel eens tien uur bezig zijn.

Als het vlees de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt dan wil dat nog niet zeggen dat het vlees zacht genoeg is. Dat zal je moeten checken door de thermometer door de folie op verschillende plekken in het vlees te prikken. Als de thermometer er zonder veel weerstand in en uitgaat dan is het vlees klaar om te laten rusten.

Is het vlees nog niet mals genoeg dan sluit je het deksel om een half uur later nog een keer te controleren.

Het vlees laten rusten

Is het vlees mals dan ben je nog steeds niet klaar. Door de hitte in het vlees staan de vezels in de spieren onder spanning, waardoor het vocht naar buiten gedreven is. Door het vlees te laten rusten ontspannen de vezels zich, waardoor het vocht zich weer beter verdeelt.

Het vocht is niet alleen maar water, maar ook heerlijke gelatine. Als je het vlees meteen zou gaan pullen dan loopt de hele zachte gelatine er meteen uit en dat is jammer. Tijdens het rusten koelt het vlees ook een beetje af, waardoor de gelatine dikker wordt en aan het vlees blijft plakken. Dat maakt echt een wereld van verschil tussen gewoon lekkere en geweldige pulled pork.

Je laat zo’n groot stuk vlees in ieder geval een half uur rusten. Dat kan prima zonder het vlees echt koud te laten worden. Komen je gasten pas veel later, dan leg je het ingepakte vlees in een koelbox. Zo blijft het vlees echt urenlang warm. Ons record is zes uur en toen konden we het vlees nog steeds niet met de blote handen pullen.

Het vlees pullen

Als het vlees lang genoeg gerust heeft, dan pak je het uit en laat je het in het vocht liggen waarin het gestoofd heeft. We horen vaak genoeg dat men de pulled pork die ze gemaakt hebben niet geslaagd was omdat het te droog is.

pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (13)Dit heeft meestal te maken met onvoldoende rusten of het weggooien van het vocht uit de verpakking.

pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (14)Dit vocht is goud waard en zit vol met het vet van het vlees en gelatine. Door het vlees in dit vocht te pullen krijgt de gelatine in dit vocht de kans om zich ook nog te hechten waardoor het vlees vochtiger blijft.

Als er pulled pork over is

Je hebt iedereen een geweldig broodje pulled pork gegeven en nu is er nog een heleboel over. Geen probleem. De gepullede pork kan je 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar dan ook wat van het vocht dat in de verpakking zat. Daar kan je namelijk heel goed het vlees in opwarmen.

Wil je het vlees langer bewaren dan verpak je het in een grote ziplockzak met wat van het vocht en vries je het in. Schrijf dan wel op de zak wat erin zit en wanneer het erin gegaan is. Je zal niet de eerste zijn die jaren later niet meer weet wat hij vindt onderin de vriezer.

Gearchiveerd onder:

Amerikaans, dry-rub, low and slow, pulled pork, roken, rook, rookhout, varkensvlees

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

pulled pork zelf maken op de barbecue - BBQ-helden (2024)

FAQs

How to grill BBQ pulled pork? ›

Set up the grill for indirect heat at 250 degrees. After the first 2 hours on the grill, spritz the pork every hour with Apple cider vinegar. Once the internal temperature of the pork reaches 170 degrees, remove the pork off the grill and time to wrap it up.

How long does pulled pork take on BBQ? ›

Cook your pork

Slow cooking can take anywhere from 5-12 hours. You can make your coleslaw and BBQ sauce in this time. You will notice that the internal temperature of the meat slowly rises and then apparently plateaus or even falls by a few degrees.

What cut is best for pulled pork BBQ? ›

What is the best cut of meat for pulled pork? Pork shoulder is ideal for pulling purposes. It has an optimum fat content that yields to create tender, melty meat, but it's essential you cook it slowly to allow the protein to break down properly.

What's the best way to cook pork on the grill? ›

Thin pork chops typically take 8 minutes to cook (4 minutes of searing on each side). Thick pork chops typically take about 20 minutes to grill to perfection - 8 minutes of searing over direct heat, plus 12 minutes of finishing over indirect heat.

What is the best grill temp for pulled pork? ›

Maintain a 200 to 225 degree F cooking temperature inside the grill, adding coals every 2 hours or as necessary. Add wood chips and spray the pork with apple juice every time you add new coals.

What is the best liquid to cook pulled pork in? ›

Transfer everything to a large slow cooker and add a splash of liquid — water is great, but so is broth, apple juice, or beer if you have them handy. Cover and cook on low until the meat is tender and pulls apart easily.

Can you overcook pulled pork? ›

By the way, just as it's possible to overcook beef in a beef stew, it's quite possible to overcook pulled pork. You want your pork to be pull-apart tender—an indication that the connective tissue has broken down—but not so cooked that the muscle fibers themselves start to lose structure and turn to mush.

What temperature do you grill pork on a BBQ? ›

A medium-high temperature of 375-400 degrees is perfect for grilling pork chops. Is it safe to eat pork chops if they are pink inside? According to the USDA, pork cooked to 145 degrees is safe to eat.

What is the difference between pulled pork and BBQ? ›

Generally when people talk about pulled pork, they're talking smoked meats. Barbecue – that's the Southern way, not direct grilling but slow cooking in a wood-fired pit. To be fair, pulled pork can be made in an oven, slow cooker or even braised on the stovetop, but it's only barbecued if you actually barbecue it!

How long do you have to cook pulled pork? ›

Cover and cook on LOW (recommended) 8 hours or high for 4-5 hours, until pork is tender and shreds easily with a fork. Instant Pot Method: Place pork in instant pot and pour co*ke around it. Cook on Manual/High pressure for 70 minutes.

What is the most tender meat for pulled pork? ›

Pork butt is an ideal choice for barbecue pulled pork, but it also lends itself to braising and stewing, which tenderizes the meat and melts the fat. Use pork butt in any recipe where you're looking for fall-apart-tender meat and a rich, porky flavor, such as pulled pork, carnitas or stew.

How long to grill bbq pork? ›

A general rule on barbecued pork is to cook it at about 215°F to 225°F for 90 minutes per pound. If using a rub, you'll need to get the rub on the night before and refrigerate.

How do you grill pork without burning it? ›

Frequently flipping pork on a cooler area of the grill is better than accidentally burning it on an area that is too hot. Sugar-based sauces (many commercial barbeque sauces) tend to burn if applied too early. Baste during the last few minutes of cooking.

What is the pulled pork 3:2:1 method? ›

Place ribs bone-side down in smoker at 225 F /110 C and cook for three hours. Remove ribs from the smoker and wrap tightly in aluminum foil to form an airtight seal. Return to the smoker bone-side up and smoke for two hours. Unwrap the ribs and return to the smoker bone-side down for one more hour.

Should you foil pulled pork? ›

Wrapping in foil stops the bark from drying out and also traps the fat drippings, which leads to even more moisture and flavor. More flavor.

Top Articles
Panthers have a history with Clemson ... except when it comes to draft picks
Clemson Tigers vs. South Carolina Gameco*cks Live Score and Stats - November 25, 2017 Gametracker
Tiny Tina Deadshot Build
Week 2 Defense (DEF) Streamers, Starters & Rankings: 2024 Fantasy Tiers, Rankings
Stretchmark Camouflage Highland Park
Booknet.com Contract Marriage 2
Ds Cuts Saugus
Collision Masters Fairbanks
Wild Smile Stapleton
Think Of As Similar Crossword
Farmers Branch Isd Calendar
Chuckwagon racing 101: why it's OK to ask what a wheeler is | CBC News
Kostenlose Games: Die besten Free to play Spiele 2024 - Update mit einem legendären Shooter
Corporate Homepage | Publix Super Markets
Osrs Blessed Axe
Mission Impossible 7 Showtimes Near Regal Bridgeport Village
Discover Westchester's Top Towns — And What Makes Them So Unique
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Truth Of God Schedule 2023
Craftology East Peoria Il
Fdny Business
R Personalfinance
Vanessawest.tripod.com Bundy
Georgetown 10 Day Weather
Lakers Game Summary
Reser Funeral Home Obituaries
Parkeren Emmen | Reserveren vanaf €9,25 per dag | Q-Park
Bolly2Tolly Maari 2
Umn Biology
Uno Fall 2023 Calendar
R/Mp5
Murphy Funeral Home & Florist Inc. Obituaries
Wow Quest Encroaching Heat
Aveda Caramel Toner Formula
The Boogeyman Showtimes Near Surf Cinemas
The Complete Guide To The Infamous "imskirby Incident"
Hannibal Mo Craigslist Pets
7543460065
Craigslist Jobs Brownsville Tx
Busch Gardens Wait Times
Orion Nebula: Facts about Earth’s nearest stellar nursery
Gun Mayhem Watchdocumentaries
craigslist: modesto jobs, apartments, for sale, services, community, and events
Www Usps Com Passport Scheduler
Here's Everything You Need to Know About Baby Ariel
Comanche Or Crow Crossword Clue
Babykeilani
Port Huron Newspaper
Costco The Dalles Or
Sandra Sancc
Myapps Tesla Ultipro Sign In
Craigslist Pets Lewiston Idaho
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6384

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.